Yeni eğitim öğretim yılının açılması ile birlikte öğrencilerin okul uyum süreci de anne ve babalar için önemli hale geldi. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar için bu sürecin en iyi şekilde atlatılmasına anne ve babaların çok dikkat etmesi gerekiyor. Aksi halde çocuğun okula uyumu güç olur ve bu da derslerine olumsuz şekilde yansır. Çocuğun okula severek gitmesi hem uyumu hem de derslerinde başarısı için çok önemlidir. Bu yüzden de her anne ve baba bu sürecin öneminin farkında olarak doğru şekilde davranmalıdır.

Okula yeni başlayan çocuklar için en önemli nokta artık yeni bir aşamaya giriş yaptıklarıdır. Sosyal gelişim kuramlarına göre de “okul dönemi” yeni bir evreye geçişin adımıdır. Hayatı boyunca üzerinde etkileri olacak ve kişiliğini şekillendirecek okulun bu bakımdan başlangıç aşamasında mutlaka doğru adımlar ile yönetilmesi gerekli.

Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuğum okula gitmek istemiyor diyorsanız öncelikle bu durumun altında yatan sebepleri anlamalısınız. Anaokulu veya birinci sınıf her çocuk için genelde korkutucu olur. Çünkü daha önce hiç girmediği bir ortama, yabancıların arasına girmek çocukların zihin dünyasında korkutucudur. Üstelik bu durum yetişkinler için de söz konusu olurken çocuklar için ne kadar büyük olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Bu bakımdan ailenin gerekli yardımı ve adımları atması gerekir.

Henüz okula başlamadan önce çocuğunuzun yanından ayrılırken ona nereye gittiğinizi, ne zaman gideceğinizi, her zaman yan yana olunmayacağını anlatmalısınız. Kısa süreli gideceğiniz konumlar için bile bunu anlatmak, ileride çocuğunuz okula başladığında belirli bir süre sonunda tekrar yan yana gelineceğini göstermek için iyi olacaktır.

En önemli nokta ise okul uyum süreci içinde çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirmenizdir. Okulun yabancılarla dolu olması çocuklar için büyük bir sorundur. Bu yüzden çocuğunuza anlayış göstermeli, asla kızmamalı veya kendisini kötü hissedeceği ifadeler kullanmamalısınız. Çocuğunuzun okula gitmek istemesi için sizden ayrılmadığı, sadece belirli süreler uzak kalacağını anlatabilmeniz zihnindeki kalıbı kırması açısından yarar sağlayacaktır.

1.Sınıf Çocuğu Okula Nasıl Alıştırırım?

Özellikle birinci sınıf çocukların okula gitmeme isteklerinin en çok görüldüğü kademedir. Üstelik daha önceden anaokuluna gitmemişse birinci sınıf çok daha zor bir süreci ifade edecektir. Bu bakımdan okul uyum süreci için şu noktalara dikkat etmelisiniz;

Okula gitme konusunda asla taviz vermemelisiniz. Sonuçta eğitimi için çok önemli olduğundan okula mutlaka gitmesi gerekecektir. Bu yüzden de ilk günlerde zorluk yaşasa bile bunun aşılacağını bilin. Sorunun geçici olduğunu çocuğunuza da hissettirmeyi unutmayın.

  • Okula neden gittiğini net bir şekilde açıklayın. Okula gitmediğinde de neler olabileceğini belirtin. Ayrıca okulu yeni arkadaşlıklar edinilecek bir yer olarak da anlatmayı ihmal etmeyin.

  • Okula gitme korkusu çok yüksek seviyede kalıyorsa bu durumda ilk haftalarda okula birlikte gidin ve dönüşte de kendiniz alın. Gün aksatmadan okula birlikte gidip geldiğinizde çocuğunuz tutarlı olduğunuzu ve onu terk etmediğinizi anlayacaktır.

  • Okula giderken veda anlarını çok kısa tutmalısınız. Bunun bir ayrılık değil, kısa süreli görüşmeme olduğunu anlatmalısınız.

  • Okuldan geldiğinde mutlaka okulda gününün nasıl geçtiğini sormalısınız. Yaşadığı olumsuzluklar varsa bu sorunların nasıl aşılacağını belirtmelisiniz. Onun duygularını anlamak ve dinlemek kendisini iyi hissettirir.

  • Okul ve özellikle öğretmeni ile işbirliği yapmalı, mutlaka öğretmenin tavsiyeleri dinlenmelidir.

    Çocuğumu Anaokuluna Nasıl Alıştırabilirim?

    Okul uyum süreci özellikle anaokuluna gidecek çocuklar da yaygın olarak görülüyor. Bunun sebebi daha önceden ailesinin yanından ayrılmayan çocukta meydana gelen terk edilme korkusudur. Ayrıca hiç tanımadığı yaşıtları veya yetişkinlerle de bir arada olacağı bir ortam çok korkutucu gelir. Bu yüzden anaokuluna çocuğunuzu alıştırmak için şu adımları izlemelisiniz;

    • Anaokuluna neden gittiğini ve gitmesi gerektiğini açıklayın.

    • Yeni arkadaşlar edineceğini, yeni arkadaşları ile oyunlar oynayacağını belirtin.

    • Oyun becerileri kazanmasını sağlayarak anne ve babasına olan bağımlılığını azaltın.

    • Anaokuluna giderken büyük başarılara odaklanmak yerine çocuğunuzun uyum sağlamasına öncelik tanıyın.

    • Öğretmeni ile iletişim içinde olarak tavsiyelerini mutlaka dinleyin.

    • Kendisini terk edilmiş veya yalnız hissetmesini engellemek için okuldan döndüğünde kendisine zaman ayırın, bolca zaman geçirin.

    Hem birinci sınıf hem de anaokuluna giderken çocuğunuzun sorunsuz şekilde okula alışmasını sağlamak için en temel nokta görüleceği gibi terk edilme korkusunun yenilmesidir. Her çocuk anne ve babasına özellikle bu yaşlarda bağımlı olduğundan onlardan ayrılmakta gönülsüz olacaktır. Bunu daha teknik bir seviyede sağlamak için iki sınıf kademesinde de şu programı uygulayabilirsiniz;

    • İlk günlerde anne ve babanın çocukla birlikte okula gitmesi, ilk saatleri birlikte okulda geçirmeleri.

    • Dördüncü günden sonraki takip eden iki üç günde ise çocuğun öğretmeni ile vakit geçirmesini sağlamak, anne ve baba olarak okulda bulunmamak.

    Öğretmenin de desteği ile birlikte bu aşamalar sonrasında çocuk okuluna alışacaktır. Genel olarak anne ve babanın gitmesinden rahatsız olmayanlar 1 haftada, rahatsız olanlar ise 2 – 3 hafta içinde bu durumdan kurtulacak ve okula alışacaktır.

    eturanavm Okul Döneminde Çocuğunuzun Yanında!

    Okul uyum süreci için çocuğunuzun okula giderken kendisini mutlu hissetmesi gerekiyor. Özellikle kendisine çok seveceği okul eşyaları alırsanız bu durum da okula uyum sürecini hızlandırabilir. Çünkü çocuğunuz kendisine özel eşyaları olduğunu fark edecek, bunları da okulda kullandığını bilince okula uyum sağlamayı daha kolay başaracaktır.

    Eturanavm.com okul alışverişi için sunduğu geniş yelpazedeki çeşitler ile birlikte çocuğunuzun okula uyumunu daha kolay hale getirmeye yardımcı oluyor. Çocuğunuzun sağlığı için uygun olan ürünler ile birlikte hem okulda kullanacağı eşyaların ihtiyacını giderebilir hem de çocuğunuzun okula giderken kendisini daha iyi hissetmesini kolay şekilde sağlayabilirsiniz.